Every 15 Minutes

Every 15 minutes är ett program som handlar om Drunk Driving. Många skolor runt om i landet har börjat med det som en årlig tradition. Syftet är att förhindra rattfylleri.
Så här går det till.

I tisdags i början på andra perioden så fick vi se en video. Videon utspelade sig på en fest och kameran följer 5 personer som är i 2 olika sällskap. Alla sover över där och på morgonen efter bestämmer sig en kille och en tjej som är ett par att ta sig hem. Killen ska köra eftersom han nyktrat till över natten (mm jo eller?). I det andra sällskapet så är det 3 personer som också ska ta sig hem men en av tjejerna insisterar på att köra för hon drack ingen alkohol kvällen innan.
Kort senare så frontalkrockar dessa två bilar eftersom killen som körde fortfarande var full.

Videon tar slut och alla juniors och seniors rapporterar (går till) baksidan av skolan där det är läktare uppsatta och nedanför läktarna finns de två bilarna på videon men de har skynken ovanpå.
När alla har satt sig tas skynken av och scenen fortsätter.

IMG_5621

IMG_5622

IMG_5624

Tjejen i baksidan på “den nyktra bilen” vaknar upp och går ut ur bilen och ser vad som har hänt. Hon blir helt krossad och vet inte vad hon ska ta sig till. Den onyktra killen som körde andra bilen är helt oskadd och kliver ut även han. Tjejen skriker på honom att allt är hans fel och han verkar ganska oberörd, trots att hans flickvän ligger död genom fönstret på bilen (inget bilbälte). Kort efter kommer polisen till platsen och tar kontroll över situationen.

Polisen ringer brandkåren för de två personerna i framsätena på den nyktra bilen är svårt skadade. Brandkåren plockar isär bilen för att kunna ta ut de två personerna. Den chockade tjejen och den fulla föraren sätts i polisbilarna.
Fler brandbilar kommer till förstärkning och den nyktra föraren blir hämtad av en helikopter, båda två förs till akuten.
Tjejen som ligger genom fönstret förs iväg av en likbil till the morg (där man tar hand om döda människor).
Fulla föraren förhörs och arresteras.

IMG_5626IMG_5637

Under lektionerna under hela dagen förs även elever bort från lektionerna. Från min första lektion tog de två tjejer. Liemannen följd av några poliser kommer in och hämtar en elev, läser eleven biografi, och efter elev lämnas en ros på bänken. Sedan försvinner eleven iväg i ett dygn och ingen kan kontakta henne/honom på något sätt och ingen får veta var han/hon befinner sig. Det ska vara som om han/hon dog på riktigt.
Såklart vet familjen om detta innan och i verkligheten bor de på ett hotell under tiden.
Ca 30 personer från hela skolan “dör” och i mitten av skolan (the quad) finns gravstenar för alla eleverna.

IMG_5629Dessa elever var de första att dö innan olyckan så de stod med o tittade.

IMG_5655

Dagen efter var begravningen.
Vi satt på läktaren i gympasalen den här gången och framför var en “scen” där de döda satt och folk stod o höll tal, även en kista bars in.
Alla personerna som var med i olyckan dagen innan berättade om sina upplevelser både på plats men också efteråt. De berättade hur verkligt allting kändes, för de fick verkligen åka till de där ställena på riktigt. Tjejen som dog fick se hur de bränner kropparna och fryser organen och ja… ni vet. Killen som var full spärrades in i fängelset ett tag. Tjejen och killen som var skadade togs till sjukhuset och det var sjukpersonal som försökte rädda dem. Deras föräldrar kom dit från deras jobb och allting också och fick vänta i akutrummet. Sedan kom sjukpersonalen ut med beskedet att de inte kunde räddas. De fick se sina döda barn och sedan behövde de åka hem igen för de skulle spela döda till dagen efter och även dem åka till hotellet till de andra döda.
Så de berättade alla som sina upplevelser och det var inte en enda som inte grät.
En mamma och ett syskon till de låtsasdöda höll tal också.
Sedan var det 2 gästtalare som berättade om sina riktiga upplevelser, alltså de hade förlorat en familjemedlem. Då tappade jag ser och jag kunde inte sluta gråta. Jag tänkte på hur det skulle vara för mig om de jag älskade mest skulle dö i en trafikolycka.

Det var tungt…

Leave a comment